פרופ' אבי שמחון ראש המועצה הלאומית לכלכלה מקורב מאוד בדעותיו הכלכליות לאלה של ראש הממשלה. כמו נתניהו הוא ניאו ליברלי אבל בשל אילוצים פוליטיים, ראש הממשלה קשוב יותר לשר האוצר. עמדתו המסקרנת ביותר של פרופ' שמחון נוגעת לעניין המכסים של טראמפ, שם הוא פעיל מאחורי הקלעים וצפוי להצטרף לנסיעת שר האוצר לוושינגטון בשבוע הבא.
"אנחנו במגעים שוטפים עם האמריקאים ועדיף שנדבר כמה שפחות. מדובר בנושא מאוד רגיש. אני לא יודע כיצד המשבר ייפתר, אבל מקווה שהוא ייפתר על הצד הטוב ביותר. אני גם לא יכול להתייחס לשאלה אם אסע או לא אסע לארה"ב" אומר פרופ' שמחון.
אבל בינתיים התנודתיות החדה בבורסה נמשכת ויש זעזועים גם בשוק המטבע. מה תמליץ למשקיעים?
"ברור שיש תנודתיות שנובעת בגלל חוסר הוודאות שנוצרה ממדיניות המכסים. כשהדברים יתבררו אני יכול להעריך שהבורסה תחזור לפחות לרמת המחירים הקודמת. זה עלול לקחת זמן ותלוי במה שיקרה בעתיד".
האם אתה אופטימי ביחס למצב המשק והכלכלה. מה אתה רואה שאנחנו לא רואים?
"תקציב 2025 אמנם אושר אבל השפעתו על כלכלה והמשק אינה גדולה. למשק הישראלי יש יסודות איתנים ובזכות זה הכול בסדר. נכון שהעלאת המיסים לא עזרה להתאוששות אבל פגעה בשוליים כי הבסיס הכלכלי שלנו איתן. אתה הרי מכיר אותי עשרות שנים ותמיד הייתי אופטימי. מתחת לכל הרעשים החיצוניים יש בישראל הר געש של יצירתית שדוחף קדימה. 2024 הייתה שנה לא טובה בגלל המלחמה הקשה ואני מקווה שב-2025 נחזור למסלול הצמיחה. הדבר תלוי בשאלה אם תהיה מלחמה עצימה".
אתה אופטימי הרבה יותר מכלכלני בנק ישראל שהורידו בשבוע שעבר את תחזית הצמיחה
"בנק ישראל הוריד את התחזית כי הוא תמיד מסתכל במראה האחורית. הוא עובד לפי מודלים מיושנים. עד לפני 6-7 שנים חזו שם צמיחה של 2.8% לשנה אבל בפועל צמחנו הרבה יותר. כלכלני בנק ישראל לא יודעים את העתיד, אבל מומחים בלחזות את העבר".
בממשלה קיבלו את עמדת הנגיד פרופ' אמיר ירון להעלות מיסים, אבל המלצותיך נדחו.
"אני מודה שהנגיד דחף להעלות מיסים, אבל אסור היה להעלות את המע"מ ואת הביטוח הלאומי. זה רק דחף את האינפלציה והעלה את יוקר המחייה. מקבלי המשכנתאות נאלצים לשלם הרבה יותר בריבית וגם הממשלה נאלצת לשלם ריבית גבוהה על חובותיה. הנגיד דחף להעלות את המע"מ, אבל לאחר שהאינפלציה עלתה הוא קבע שאי אפשר להוריד את הריבית בגלל האינפלציה".
עם כל הכבוד, במדינת ישראל יש גם שר אוצר שיש לו מה להגיד.
"לצערי שר האוצר קיבל את ההמלצות בנושא של בנק ישראל וגם של פקידי אגף תקציבים שתמכו במהלך בניגוד להמלצה מפורשת שלי".
המיסים הם אחד הסיבות ליוקר המחייה. איך אתה מתייחס לעובדה שלא מקבלים את המלצותיך כאדם הכלכלי הקרוב ביותר לראש הממשלה? איפה נתניהו?
"אני מסכים שיש בעיה חמורה של יוקר מחייה ומדיניות העלאת המיסים לא תרמה לזה בלשון המעטה. אתה שואל ובצדק איפה ראש הממשלה ואני אומר שהוא עסוק כפי שכולם מבינים בניהול מדיניות החוץ והביטחון וזאת משימה לא פשוטה. כשלא הייתה מלחמה ולא היינו במצב כל כך מורכב רגיש וקשה מבחינה גיאופוליטית, ראש הממשלה היה יותר הרבה יותר פנוי לכלכלה וזה ניכר בתוצאות המשק".
אז תכנסו את ועדת השרים ליוקר המחייה כדי להראות שאתם עושים משהו?
"ועדת השרים ליוקר המחייה אכן לא התכנסה מאז שהעברנו את רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' כי לא היו מספיק נושאים שעל הפרק. אני פועל לכינוס הוועדה במהלך חודש מאי כי יש נושאים ורפורמות שצריך להעביר. מדובר בצעדים שיסייעו לטיפול ביוקר המחייה. אני לא יכול להרחיב לגבי מהות הצעדים".
היית אחד המתנגדים לאוצר ולבנק ישראל להעלאת יעד הגרעון. מדוע?
"יעד גרעון תקציבי מעל רמה מסוימת נדרש לעיתים משיקול מרווח בטחון, אבל אנחנו הרבה מעל לרמה הנדרשת. אם לא תפרוץ מלחמה ואת זה קשה לנבא, ואם לא יתרחש אירוע חמור - הגרעון ירד השנה מתחת ל-4% מהתוצר. קביעת יעד גרעון המתקרב ל-5% היא לקיחת מרווח בטחון מוגזם".
אתה אחד הבודדים במגזר הציבורי שעובד גם בחול המועד. מדוע להשבית את כל המגזר הציבורי?
"עובדה שאני ממשיך לעבוד גם בחול המועד ואתה תופס אותי במשרד. הבעיה היא שבמועד זה אין בתי ספר ורוב העובדים במגזר הפרטי והממשלתי לא עובדים. אין לימודים בבתי ספר מסיבות היסטוריות למרות ניסיונות שרי אוצר והחינוך. אף אחד לא הצליח עדין להפחית את ימי החופשה בחול המועד ולפתוח את משרדי הממשלה".
מתוך הטור המלא שפורסם "במעריבסופהשבוע"