במשרד האוצר מבצעים הבוקר (חמישי) הערכות מצב עקב החלטת הבית הלבן להטיל מכסים בשיעור של 10% לכל הפחות על ייבוא לארה"ב - ובפרט, מכסים בשיעור של 17% על ייבוא מתוצרת ישראל.
בכירים באוצר אומרים הבוקר כי ישראל הופתעה מהמהלך. לדבריהם: "אנחנו נכנסים למשא ומתן מול הבית הלבן כדי לנסות לצמצם את שיעור המכס שהוטל. אנחנו גם שומעים ומכירים את הדאגה, ומתייחסים בכובד ראש גם למצב שבו מפעלים ישראלים ירצו להעביר ייצור לארה"ב".
נכון לימים אלה, היקף הייצוא הישראלי לארה״ב,של סחורות - ולא של שירותים - מוערך בסכום של כ-20 מיליארד דולר בשנה. לדברי גורמים המעורים בפרטים, בתרחיש החיובי יותר האמריקאים ישלמו 3.4 מיליארד שקלים נוספים על תוצרת ישראלית. במקרה החיובי פחות, ההתייקרות של המוצרים הישראליים עקב המכסים החדשים יובילו להצטמצמות הייצוא מישראל באופן דרסטי.
נזכיר, בימים האחרונים ניסו בישראל למנוע את הטלת המכסים. ביום שלישי חתם שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ על צו המבטל למעשה את המכסים על כלל הייבוא מארה״ב, בתקווה שהצעד יתקבל בעין יפה במדינה וישראל תצא מרשימת המכסים.
בישראל אף היו מוכנים לוותר על 42 מיליון השקלים שנכנסים לקופת המדינה מהטלת מכסים על מעט המוצרים האמריקנים שחל עליהם מכס (כ-2% מהייבוא מארה"ב), כדי להימנע מהמכסים של טראמפ. ואולם, צעד זה נכשל.
למרות הצעד שהפתיע ואכזב את המערכת הכלכלית, נראה כי נכון לעכשיו בישראל לא מתכוונים להשית מכסים על ארה״ב בתגובה. המשמעות: ביטול המכסים על 2% הבודדים של ייבוא מארה״ב, בעיקר סחורה חקלאית, יתקיים כמתוכנן - בהתאם לצו שאושר השבוע.
לדברי בכיר באוצר, הצעד הזה, שנועד לקרוץ לבית הלבן, לא עבד "משום שהמכסים על התוצרת האמריקנית לא היו הסוגיה המרכזית עבור הממשל, משום שהחישוב של האמריקאים נשען על גירעון הסחר בין ישראל לארה"ב".