לאחר שהודיע הבוקר (שלישי) שיתאם זאת עם שרי הכלכלה והחקלאות, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע על ביטול כלל המכסים על ייבוא מארה"ב. המהלך כפוף לאישור סופי בוועדת הכספים של הכנסת. הסיבה המרכזית לביטול המכסים היא "יום השחרור" של דונלד טראמפ.

עם "יום השחרור", יגיע שינוי מדיניות דרמטי מצד הממשל האמריקאי בכל הנוגע למכסים. מחר צפוי טראמפ להסלים את מלחמת הסחר שלו, ולהשית מכסים על שותפות הסחר הגדולות ביותר של המדינה, תוך הפרה של נורמות מסחר עולמיות שנמצאות בתוקף שנים רבות. 

בישראל חוששים מאוד מתרחיש בו יחליט הנשיא טראמפ להרחיב עוד יותר את רשימת המדינות עליהן יוטלו מכסי גומלין, ולהשית מכסים גם על ייבוא ישראלי – ומקווים שביטול המכסים ימנע זאת. במערכת הכלכלית עדיין לא בטוחים שביטול המכסים יביא למיגון מוחלט ממכסי גומלין, אך בארה"ב רואים זאת בעין יפה. הבוקר, פנה שר האוצר סמוטריץ' לשרי הכלכלה והחקלאות, ניר ברקת ואבי דיכטר, בקריאה לקדם הורדת מכסים על תוצרת אמריקנית.

נזכיר, בממשל טראמפ הודיעו כי בכוונתם להשית מכסים במיוחד על שותפות סחר שמקיימות מדיניות של מכסים גבוהים יותר על סחורה אמריקאית, מאשר שארה"ב משיתה עליהן. בנוסף, איים טראמפ לפעול נגד שותפות סחר שמציבות מכשולים אחרים בפני ייבוא אמריקני, כמו רגולציות וחוקים מגבילים. על כן, בישראל רוצים להזדרז ולבטל מכסים על תוצרת ארה"ב, כדי לא להיות הבאים בתור.

בצלאל סמוטריץ'  (צילום: מרק ישראל סלם)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: מרק ישראל סלם)

לפי בדיקת רשות המיסים ואגף הכלכלן הראשי באוצר, מרביתם המוחלטת של המוצרים המיובאים מארה"ב פטורים באופן מלא ממכס (כ-98%). עם זאת, קיימים מוצרים מעטים יחסית עליהם מוטל מכס, כאשר סך גביית המכס על ייבוא מארה"ב מסתכמת בכ-42 מיליון שקלים בשנה בלבד. לדבריו, עיקר סעיפי המכס הרלוונטיים מושתים על פרקי החקלאות. למעשה, בישראל מעדיפים לוותר על סכום זה בתקווה שהוויתור יביא מיגון מהמכסים של טראמפ.

"על מנת להימנע מהשלכות רוחב של הפחתת מכסים על יבוא מוצרים דומים ממדינות אחרות", כתב סמוטריץ' לברקת ודיכטר, שעשויים להתנגד להורדה טוטאלית של המכסים, "אבקש מכם לפעול בהקדם בהתאם לסמכויותיכם לתיאום מהיר בין הגורמים הרלוונטיים בארה"ב וישראל לגבי הפחתת המכסים על מוצרים אלו, והסכמה בין מדינתית על מדיניות אפס מכסים על הפעילות הכלכלית בין ישראל וארה"ב".

המתנגדים העיקריים להסרת המכסים הם כאמור החקלאים. מוקדם יותר היום, מסרה התאחדות האיכרים בישראל כי לשיטתה, "הורדת המכסים בחקלאות תסכן את הענף ותביא לפגיעה ארוכת טווח במדינת ישראל – הן מבחינה כלכלית והן מבחינה ביטחונית". מטבע הדברים, גם במשרד החקלאות של דיכטר התנגדו, ומסיבה זו יצא המכתב של סמוטריץ' הבוקר.