מדד "פעמונים" לשנת 2024 נחשף הבוקר (רביעי) בוועידת פעמונים לחוסן כלכלי, אשר התקיימה היום במוזיאון ארצות המקרא בירושלים. זו השנה הרביעית ברציפות בה מתפרסם המדד, המורכב ממספר פרמטרים שמשקפים את מצבם הכלכלי של הישראלים ומשוקללים יחד עם סקר מיוחד שנערך בקרב הציבור הישראלי.

גם השנה, המדד מעיד על ירידה בחוסן הכלכלי של הישראלים, מגמה שנמשכת בשנים האחרונות. מדד פעמונים נערך על ידי יחידת המחקר של ארגון פעמונים בניהולה של סיגל פרידמן גמליאלי, ומתבסס על סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה, בקרב 1,311 ישראלים מגילאי 21 ומעלה בחודש דצמבר 2024. 

המממצאים המרכזיים מעלים: ירידה משמעותית של כמעט חמש נקודות במדד 2024 שעומד על 59 (מתוך 100), לעומת מדד 2023 שעמד על 63.9. לשם השוואה, מדד 2021 עמד על 66.8 נקודות.

45% מהישראלים דיווחו שבשנת 2024 מצבם הכלכלי הורע. 31% מהישראלים דיווחו שוויתרו על רכישת מוצרים בסיסיים; כ-70% מהמפונים מהדרום והצפון במלחמה דיווחו שוויתרו על רכישת מוצרים בסיסיים.

כ-40% מהישראלים לא חוסכים מספיק לעתיד. עלייה של כ-85% ממדד 2022, שם הנתון עמד על 21%. 38% מהישראלים לקחו בשנת 2024 הלוואה, נכנסו למינוס או הגדילו את המינוס הקיים. בקרב העצמאים הנתון עומד על 47%, ובקרב החרדים – 48%. 38% מהישראלים דיווחו שמצבם הכלכלי משפיע לרעה על מערכות היחסים בתוך המשפחה, לעומת 27% בשנת 2021.

בני ברק (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
בני ברק (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)

דיווחו זאת 62% מהישראלים שפונו במסגרת המלחמה, וכמחצית ממשקי הבית בהם לפחות אחד מבני הזוג שירת במילואים. 50% מהמפונים דיווחו שהיכולת שלהם להתמודד עם אתגרים וקשיים נפגעה בשנה האחרונה.

מנכ"ל ארגון פעמונים, צביקה גולדברג, אומר: "גם השנה, עוד יותר מבשנים האחרונות, המדד משקף את הירידה העקבית של תחושת הביטחון הכלכלי בקרב הישראלים. המצב הזה משפיע בעיקר על שתי אוכלוסיות שהושפעו מהמלחמה - המילואימניקים והמפונים, והדבר ניכר במדד. אנחנו עלולים לראות את הירידה הזו הולכת ומתעצמת בשנים הקרובות".

הוסיף לומר כי "דרושה אחריות לאומית בדרג מקבלי ההחלטות, אך גם אחריות אישית בקרב הציבור הישראלי. ארגון פעמונים יהיה שותף למהלכים לאומיים חיוניים בתחום זה וימשיך להדריך משפחות להתנהל כלכלית נכון, לתכנן נכון, וגם להימנע במצבי מצוקה ממהלכים דרסטיים ושגויים, שעלולים לפגוע במצבה הכלכלי של המשפחה עוד יותר".

ארגון פעמונים מלווה משפחות בתחום כלכלת הבית באמצעות 3,000 מתנדבים מכל המגזרים ועל פני פריסה רחבה בארץ. המדד המתפרסם זו השנה הרביעית ברציפות, המדד בודק את החוסן הכלכלי של משפחות ויחידים בישראל על פי מספר מדדים עיקריים.

המדד הוא ציון בטווח שבין 0 ל-100 ומתבסס על סקר שנעשה במדגם מייצג של למעלה מ-1300 בתי אב בחברה הישראלית מכלל המגזרים מעל גיל 21, ומורכב ממספר פרמטרים: היכולת להתמודד עם זעזוע בהכנסות משק הבית ועם זעזוע בהוצאות, היכולת לסגור את החודש, תחושת מסוגלות, הימנעות מצריכה וחיסכון חודשי.

המצב הכלכלי של הישראלים נהיה רע יותר - 45% מהישראלים דיווחו שבשנה החולפת מצבם הכלכלי נהיה רע יותר. רק עשרה אחוזים דיווחו שמצבם נהיה טוב יותר. 42% מהישראלים דיווחו שההוצאות שלהם גבוהות מההכנסות. עליה של חמש נקודות האחוז מהמדד אשתקד, ועליה של 13 נקודות האחוז ממדד 2021 (29%). 31% מהישראלים ויתרו על רכישת מוצרים בסיסיים בגלל מצבם הכלכלי, זאת לעומת 23% במדד אשתקד.

ארנק ריק, כסף, חשבונות, כיס, חשבון בנק, מצב כלכלי, פיננסים (צילום: אינגאימג')
ארנק ריק, כסף, חשבונות, כיס, חשבון בנק, מצב כלכלי, פיננסים (צילום: אינגאימג')

איך התמודדו הישראלים שמצבם הכלכלי הורע?

מבין הישראלים שהשיבו שמצבם הכלכלי הורע, 67% ענו כי צמצמו הוצאות בעקבות מצבם. 30% השיבו שנכנסו למינוס. 29% מהישראלים משכו חסכונות, 25% קיבלו עזרה מבני משפחה או חברים, 24% הגדילו את המינוס הקיים, 23% לקחו הלוואה מגוף פיננסי או ממקום העבודה, 20% לקחו הלוואה מבני משפחה או חברים, 16% משכו את כספי הפיצויים או קרן השתלמות, ורק 14% מהישראלים שדיווחו שמצבם הכלכלי נהיה רע יותר הצליחו להגדיל הכנסות על מנת להתמודד עם המצב.

 אצל מי גדלו החובות?

38% מכלל האוכלוסיה בישראל דיווחו שלקחו הלוואה, נכנסו למינוס או הגדילו את המינוס בשנה החולפת. דיווחו זאת 48% מהציבור החרדי, 41% מהציבור הערבי, 22% מגילאי 21-24, ו35% מגילאי 55-64, 42% מהנשים ו-35% מהגברים, 34% מבין מי שמרוויח מעל הממוצע, ו-40% ממי שמרוויח מתחת לממוצע. וכן, 47% מהעצמאים  ו39% מהשכירים.

 התחושות האישיות סביב הנושא הכלכלי

בשנת 2021 דיווחו 27% מהישראלים שהמצב הכלכלי משפיע לרעה על מערכות היחסים בתוך המשפחה. בסקר הנוכחי, הנתון הזה קפץ ל38%. 45% מהישראלים מדווחים שמחשבה על מצבם הכלכלי עלולה לעורר תחושה של לחץ או חרדה, ושליש מהישראלים דיווחו כי מחשבה על התנהלותם הכלכלית עלולה לעורר אצלם תחושת אשמה.

כיצד הושפע מצבם הכלכלי של ציבור המפונים בעקבות המלחמה?

מבין ציבור המפונים במהלך המלחמה התוצאות האלו מזנקות: 64% מהמפונים חשים אשמה על מצבם הכלכלי, 62% מהם דיווחו כי יש למצבם הכלכלי השפעה לרעה על היחסים במשפחה, 54% מהם דיווחו שמחשבה על המצב הכלכלי שלהם עלולה לעורר לחץ או חרדה, וכמחצית מהמפונים נוטים להתרחק משיח כלכלי.

69% מהמפונים ויתרו על מוצרים בסיסיים, 63% מהם לא חוסכים מספיק לעתיד. 56% מתוכם דיווחו שמצבם הכלכלי הורע בשנה החולפת, 53% מתוכם הוציאו יותר מאשר הכניסו, ל-52% מהמפונים יש ביטחון נמוך ביכולת ניהול כלכלת המשפחה (מול 20% בקרב שאר האוכלוסייה – שלא פונתה), 43% מהם לקחו הלוואות, נכנסו למינוס או הגדילו אותו.