בנק ישראל פרסם היום (שני) התייחסות רשמית ראשונה למכסים שהטיל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על אינספור מדינות, בהן ישראל. "קיימת אי-וודאות רבה לגבי היקף והשפעות מלחמת הסחר המתפתחת בעולם".
"היקף המכסים שיוטלו בפועל עשוי להיות שונה ממה שהנחנו בתחזית הבסיסית מפני שמדינות נוספות עשויות להטיל מכסים בתגובה לצעדי הממשל האמריקאי, ומנגד יתכן משא ומתן בילטרלי או רב-לאומי שימתן חלק מהמכסים", נמסר.
"גם ההשפעות של המכסים על הכלכלה העולמית והישראלית אינן וודאיות. מחד, תיתכן הסטה של סחר שתמתן את השפעתם של המכסים בעולם ובישראל, אך מנגד, תיתכן פגיעה בהשקעות העולמיות בשל אי-הוודאות שמלחמת הסחר משיתה. בטווח הבינוני-ארוך, תיתכן פגיעה בפריון העולמי בשל ירידה בשיעור הסחר בתוצר העולמי", נכתב.
"גם בישראל תתכן פגיעה בפריון במשק ובתוצר הפוטנציאלי בשל הסטת פעילות מענפי הייצוא בעלי הפריון הגבוה לענפים מקומיים, וכן פגיעה בהשקעות במשק אם חברות יצואניות יעדיפו להעתיק את פעילותן למדינות אחרות. יחד עם זאת, לישראל יש גם מספר נקודות חוזקה יחסיות במלחמת הסחר, ובראשן התבססות במידה רבה על יצוא שירותים מתקדמים שפחות חשופים למכסים".
חוסר הוודאות בעקבות המהלך הנרחב של טראמפ מורגש בימים האחרונים בבורסות ברחבי העולם. גם היום נפתח שבוע המסחר בעולם בירידות. בבורסות אסיה, מדד הניקיי נופל ב-7%, האנג סאנג בכ-9% ושנגחאי ביותר מ-5.5%. במקביל, גם החוזים על המסחר בארה"ב שייפתח מאוחר יותר היום, צונחים: דאו ג'ונס נופל ב-2%, נאסד"ק ב-4.5% ו-S&P 500 ב-2.5%. תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים יורדת ב-5 נקודות בסיס ל-3.95%.
בתוך כך, השקל נחלש משמעותית אל מול הדולר עם תחילת המסחר. המטבע האמריקאי קופץ הבוקר לכ-3.765 שקלים. מדובר במגמה הפוכה למגמה העולמית, שכן המטבעות ברחבי העולם דווקא מתחזקים לעומת הדולר, ואולם בישראל שערו קופץ לעומת שערו היציג שנקבע ביום שישי - 3.72 שקלים.