נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, חושף הלילה (בין רביעי לחמישי) את תוכנית המכסים שלו, שמשנה את סדרי העולם הכלכליים בתחומי המסחר ומשיתה מכסים גם על שותפות הסחר המשמעותיות ביותר של ארצות הברית. 

במסגרת התוכנית, ארה"ב מטילה מכסים של 17% על תוצרת ישראלית, ומכסים של 10% לפחות על כל המדינות. טראמפ הכריז על כניסתה לתוקף של התוכנית החדשה, בעודו אוחז בטבלה המפרטת על המכסים שכל מדינה מטילה על ארה״ב - וכמה ארה״ב תטיל עליה בחזרה. לפי הטבלה, על האיחוד האירופי יושת מכס של 20%, על סין יושת מכס של 34%, על יפן 24% ועל הודו 26%. על ישראל כאמור יוטל מכס גומלין של 17%.

החלטתו של טראמפ להטיל מכסים על ייבוא מישראל התקבלה למרות הנסיונות שנעשו בישראל כדי למנוע זאת. כזכור, אתמול חתם שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ על צו המבטל למעשה את המכסים על כלל הייבוא מארה״ב, בתקווה שהצעד יתקבל בעין יפה במדינה - וישראל תצא מרשימת המכסים.

לפי בדיקת רשות המיסים ואגף הכלכלן הראשי באוצר, מרביתם המוחלטת של המוצרים המיובאים מארה"ב פטורים באופן מלא ממכס (כ-98%). עם זאת, קיימים מוצרים מעטים יחסית עליהם מוטל מכס, כאשר סך גביית המכס על ייבוא מארה"ב מסתכמת בכ-42 מיליון שקלים בשנה בלבד. לדבריו, עיקר סעיפי המכס הרלוונטיים מושתים על פרקי החקלאות.  בישראל העדיפו לוותר על סכום זה בתקווה שהוויתור יביא מיגון מהמכסים של טראמפ, ואולם הלילה מתברר כי הצעד לא הספיק.

דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Leah Millis)
דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Leah Millis)

עקב ההכרזה על המכסים החדשים, החוזים על המדדים הבולטים בוול סטריט צונחים במסחר לאחר סיום המסחר. החוזים על מדד הנאסד"ק צופים נפילה של 2.4%, והחוזים על מדד S&P 500 צופים צניחה של 1.7%.

מטעם התאחדות התעשיינים בישראל, נמסר בתגובה למהלך: "התעשייה מביעה דאגה עמוקה בעקבות החלטתו של נשיא ארצות הברית להטיל מכסים חדשים על ישראל. אנחנו נלמד את המניע לזה אבל על פניו אמירה שישראל מטילה מכסים על סחורה אמריקאית בשיעור של 33% לא מובנת ומכאן שהצעד של  מכסים בסך 17% איננו ברור. 

עוד מסר כי מדובר בצעד מדאיג עבור היצואנים הישראלים, אשר עלול לפגוע במקומות עבודה ולצמצם את הפעילות בשוק האמריקאי. החלטת הנשיא להחיל את מדיניות המכסים על ישראל עלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של ישראל, להרתיע השקעות זרות במשק ולהחליש את כושר התחרות של החברות הישראליות בשוק האמריקאי".