על בכירי האיחוד האירופי לנצל את המגמה של משקיעים העוברים משווקי ארה"ב לשווקים האירופיים על רקע החששות מהשתת מכסים – כך אומר היום (ראשון) סטפן לייטנר, מנכ"ל הבורסה הגרמנית לפייננשל טיימס. לדבריו, אירופה זקוקה ל"רגע של מפץ גדול" כדי להגביר השקעות ארוכות טווח בחברות ולנצל את העלייה שנרשמה השנה בשווקי המניות באזור.

"נעשו הרבה דברים קטנים, אבל חסר רגע המפץ הגדול. זה הזמן למפץ כזה, תחושת הדחיפות קיימת", אמר. "האמונה של משקיעים בינלאומיים שחברות גרמניות יכולות למלא תפקיד חזק משתקפת בשיפור התנופה, בתשואות שהושגו ובהערכה מחדש שהתרחשה. כעת יש הזדמנות להגביר ולחדש את התחרותיות".

ואכן, מדד הדאקס הגרמני השיג השנה תשואה גבוהה יותר בהשוואה למדד S&P 500 האמריקאי הפופולרי. זאת בזמן שמשקיעים מוכרים מניות אמריקאיות לטובת מניות אירופאיות, שחשופות פחות להשפעת מלחמת המכסים שמנהיג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הדאקס עלה ב-14.8% מתחילת השנה, בעוד שה-S&P 500 ירד ב-3.9%. האיחוד האירופי הצליח להימנע מהגל הגרוע ביותר של מכסי טראמפ, שדחפו את ארה"ב למלחמת סחר עם שותפות סחר מרכזיות כולל קנדה וסין.

האיחוד האירופי ניסה מזמן לעודד השקעות באזור על ידי איחוד שווקי ההון המפוצלים שלו ועידוד קרנות וחוסכים רגילים להשקיע יותר במניות. אולם המאמצים נתקלו בהתנגדות מצד מדינות מסוימות. בפייננשל טיימס מזכירים כי הצעה צרפתית שנתמכה על ידי איטליה, ספרד, פולין והולנד להתקדם עם איחוד שוקי ההון נתקלה בקשיים בשנה שעברה כיוון שרוב המדינות החברות הקטנות יותר התנגדו לה, מחשש לאבד את הזכות לקבוע את החוקים שלהן.

עוד טען מנכ"ל הבורסה הגרמנית כי יש 11 טריליון אירו של מזומנים "לא יצרניים לחלוטין" בחשבונות חיסכון אירופיים שצריכים במקום זאת להיות מושקעים בשוק. "יש צורך לרפורמה ולהרחבה של מערכות החיסכון והפנסיה", אמר, והוסיף כי מוצר חיסכון פנסיוני בסגנון 401k האמריקאי — תוכנית פרישה במקום העבודה — יעודד התלהבות להשקעה במניות, וניתן בהחלט ליצור תמריצי מס לכך.

חבילת ההוצאות הדגל של ממשלת גרמניה מסמנת "עמדה ברורה מאוד לגבי השינוי הנדרש" כדי להחיות את כלכלת המדינה, אמר לייטנר. המועמד לקנצלר גרמניה, פרידריך מרץ, מתכנן ליצור קרן תשתיות בשווי 500 מיליארד אירו ולשנות את מגבלות החוב של המדינה כדי לאפשר הלוואות בלתי מוגבלות למימון הגנה.