לרגל חג הפסח, משרד החקלאות וביטחון המזון פרסם היום (רביעי) את נתוני הצריכה של הישראלים ב-2024 לעומת 2023. הנתונים מצביעים על עלייה דרסטית בצריכת מוצרי המזון השונים: בפסח אשתקד, עלתה צריכת בשר הבקר בכ-50% לעומת שאר ימות השנה, צריכת הדגים הטריים עלתה ב-34%, וכן נצפתה עלייה של כ-9% בביקוש לעוף ברשתות השיווק.
כחלק מההכנות המסורתיות לליל הסדר, נרשמה עלייה משמעותית ביבוא של אחד המאכלים הנפוצים על שולחן הסדר – חזרת. עד כה יובאו כ-10 טונות שורש חזרת מהונגריה, המשמש להכנת המאכל המסורתי.
דגים: במשרד החקלאות מציינים כי הישראלי הממוצע צורך בחודש רגיל כ-1.6 ק"ג דגים, כאשר כ-30% מתוכם הם דגים טריים. הדגים המועדפים על הצרכן הישראלי הם אמנון, סלמון ודניס. אך בתקופת הפסח חל שינוי: צריכת הדגים ברשתות השיווק עולה בכ-28% בהשוואה לשאר ימות השנה. הביקוש לדגים קפואים עולה ב-27%, וצריכת הדגים הטריים מזנקת בכ-34%.
תופעה מעניינת נרשמה בצריכת דגי קרפיון טריים, שמגיעה בתקופת החג לכמעט פי שלושה לעומת שאר חודשי השנה. לפי נתוני ארגון מגדלי הדגים, צפי הצריכה במהלך הפסח הקרוב של דגים ישראליים טריים עומד על כ-1,640 טונות.
בהשוואה עולמית, הצריכה הממוצעת בישראל עומדת על כ-19 ק"ג דגים לנפש בשנה במונחי דג שלם (שהם כ-8 ק"ג במונחי דג אכיל), קרוב יחסית לממוצע העולמי העומד על 20.8 ק"ג לנפש. קיימים פערים משמעותיים בצריכה בין יבשות: באסיה, הצרכנית הגדולה ביותר, הצריכה מגיעה לכ-25 ק"ג לנפש, באירופה כ-20.5 ק"ג, ובאפריקה פחות מ-10 ק"ג לנפש בשנה.
ביצים: מנתוני מועצת הלול עולה כי הישראלי צורך מדי שנה כ-250 ביצים בממוצע – כ-21 ביצים בחודש. לקראת הפסח האחרון עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-13% בהשוואה לימי חול. עוד מציינים במשרד החקאלות כי רוב הישראלים צורכים ביצים "רגילות", ורק כ-14% מהצריכה ברשתות השיווק היא של ביצים "מיוחדות" כמו ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות.
בישראל מיוצרות מדי שנה כ-2.4 מיליארד ביצים על ידי כ-2,830 מגדלים, כאשר מרבית המגדלים מתגוררים באזורים הצפוניים: באזור הגליל מיוצרים כ-67% מהיקף הביצים בישראל.
בהשוואה עולמית, צריכת הביצים בישראל (250 ביצים לנפש בשנה) נחשבת גבוהה יחסית למדינות אחרות. הממוצע העולמי עומד על 148 ביצים לנפש בשנה, ובאירופה על 198 ביצים. סין מובילה בצריכת ביצים עם כ-314 ביצים לנפש, אחריה מקסיקו עם 306 ביצים, וארה"ב עם 226 ביצים לנפש.
בשר: הצריכה הממוצעת של בשר בקר בישראל עמדה בשנת 2023 על כ-17.7 ק"ג לנפש – גבוהה מהממוצע במדינות ה-OECD העומד על 14.2 ק"ג לנפש. סך אספקת הבשר בשנת 2023 היה כ-172 אלף טונות, כאשר כ-43% מהכמות היא של בשר שנשחט בישראל וכ-57% מבשר מיובא.
בדירוג העולמי, ארגנטינה מובילה בצריכת בשר בקר עם 36.8 ק"ג לנפש, במקום השני ארה"ב עם 25.3 ק"ג לנפש, ובמקום השלישי ברזיל עם 24.6 ק"ג לנפש.
עוף: הצריכה המקומית של עוף טרי והודו בישראל עמדה בשנת 2023 על כ-49 ק"ג לנפש בשנה – צריכה גבוהה משמעותית בהשוואה לממוצע במדינות ה-OECD (21.8 ק״ג), ולממוצע העולמי (14.9 ק"ג).בהשוואה למדינות אחרות, ישראל נמצאת בצמרת צריכת העוף העולמית. ארה"ב מובילה עם 34.9 ק"ג לנפש בשנה ופרו במקום השני עם 33.1 ק"ג לנפש – שתיהן עדיין נמוכות מהצריכה הישראלית הגבוהה. לקראת חג הפסח נצפתה עלייה בביקוש לעוף טרי והודו של כ-9% ברשתות השיווק. כיום פועלים בענף העוף בישראל כ-590 מגדלים.
נזכיר כי הבוקר פורסם בדו"ח של ארגון "לתת", כי 59.5% מהישראלים חוששים שהם או בני משפחתם עלולים להידרדר למצוקה כלכלית, או שכבר חיים בה. 49.9% מצמצמים בהוצאות על מזון, וכ-40% על הוצאות חיוניות. מדובר בעלייה ניכרת לעומת פסח אשתקד (34.5% ו-27.7% בהתאמה). כשליש (32.9%) מקרב המשיבים הנערכים לפסח מדווחים כי אין להם את האמצעים או שיש להם אמצעים מוגבלים להיערך כהלכה לקראת החג. לקראת חג הפסח, 40.1% מהמשיבים יערכו קניות תוך ויתור על מוצרים יקרים בשל שיקולים כלכליים.
גם מדד "פעמונים" לשנת 2024 חושף פרטים מטרידים: ירידה משמעותית בחוסן הכלכלי של הישראלים, כמעט מחצית מתושבי המדינה מדווחים על הרעה במצבם הכלכלי ורבע מהישראלים חיים עם מינוס בחשבון בנק דרך קבע.