פרויקטור הקורונה, פרופסור סלמאן זרקא קיים היום (שני) בתדרוך לכלי התקשורת על מנת לענות לשאלות עיתונאים. בין היתר הוא צפוי להתייחס לשיאי התחלואה שנשברו במהלך השבוע האחרון. 

זרקא: " אנחנו בגל 5, גם אומיקרון וגם דלתא. השיא עוד לפנינו,  אך יש לנו דרך לעבור את הגל בשלום. החיסון מגן עלינו מתחלואה קשה. ויש פה גם את הדלתא שהחיסון יעל נגדו. חשוב להקפיד לעטות מסיכה בכול מקום, שתגן עלינו בסביבה עמוסת הנגיפים שלנו. גם עם תו ירוק, חשוב לצמצם את ההדבקה ולהיות בפחות מעגלים של אנשים. מי שחש סימפטומים לא צריך לצאת החוצה, וכעת זה חשוב שבעתיים".

"כפי שעברנו את הגלים הקודמים בערבות הדדית ואחריות אישית, גם את הגל הזה נוכל לעבור בשלום. יש כמה מרכיבים: הגנה על אוכלוסיות בסיכון, משק חיוני, והרחבת מערכת הבריאות והכנסת מאומתים לבידוד", הוסיף הפרויקטור.

עוד הוא אמר כי "לאוכלוסייה המבוגרת אני מאוד ממליץ לקבל את המנה הרביעית של החיסון.לשאר האוכלוסיה אני ממליץ על מסיכות וריחוק פיזי בתקופה הקרובה. אנחנו בעיצומו של מבצע חיסון רביעי במוסדות מגן אבות. בנוסף, אנחנו מקצים סלקטורים שיעזרו בכניסה לבתי האבות. חשוב שגם המשפחות של הדיירים יהיו שותפים למה שקורה. אנחנו רוצים שרקר מבקר אחד יהיה אצל דייר, בכפוף לבדיקת אנטיגן- גם מחוסן ולא מחוסן".

"אוכלוסייה מעל גיל 60 ואנשים עם מחלות רקע, אנחנו ממליצים להם כשיש סימפטמים או מגע עם מאומת, לעשות את בדיקת ה-PCR, נוכל להציע טיפול תרופתי. אנחנו בקשר יציב עם איגוד התעשיינים ומשרד הכלכלה כדי להנגיש בדיקות אנטיגן למוסדות אלה. כיום יש 150 מפעלים עם בדיקות אנטיגן".

על ההתמודדות עם נתוני התחלואה אמר זרקא: "מערכת האשפוז שלנו מאוז מנוסה בטיפול בחולי הקורונה, מערכת הבריאות מתמודדת עם אתגר השפעת. בגל הנוכחי, כמו בגל הקודם, יהיה אתגר בולט בקהילה בכל מה שקשור לאשפוזי בית.מוסדות מגן אבות ואימהות, גם הם פותחים אשפוז ביתי כדי לא להגיע לבתי החולים".

"אני רוצה להעביר מסר לכל האוכלוסיה, מאוד מאוד חשוב לפעול בהתאם להנחיות ולהגן על ילדנו והורינו, כשבאים עם חולה מאומת חשוב להיבדק באנטיגן, אחרי שלושה ימים מהמגע. אנחנו שומעים על חוסר ביטחון בנוגע לבדיקות האנטיגן, אבל אם עושים את הבדיקה מיד יש סיכוי גבוה שהיא תצא שלילית ולכן צריך להמתין. מחוסנים יכולים לבחור בין אנטיגן מוסדי או באנטיגן בבתיהם, לא חייבים לבחור באנטיגן הביתי.בימים הקרובים הבדיקות האלה ישווקו ברשתות המסחר ולא רק בפארם".

עוד טען הפרויקטור כי בימים הקרובים יפתחו עוד תחנות בדיקה: "אנחנו גם מרחיבים את התחנות, כעת יש 260 תחנות שפזורות בכל הארץ ובימים הקרבוים נגדל ל-300. יש נאמני קורונה בבתי סםפר, כ-3,200 נאמנים, ציידנו והכשרנו אותם. בימים האחרונים גם חילקנו לתלמידים בדיקות, לכל תלמיד יש שלוש ערכות אישיות".

פרופסור זרקא הדגיש כי "אין מדיניות של הדבקה המונית. אין לנו מידע על משמעות ההדבקה לטווח הארוך. האומיקרון יותר קל מהדלתא, אבל לא נדע מה יקרה בעוד חודשיים". "המעבר לבדיקות אנטיגן מאפשר לנו להגיע לכך שהצעירים יכולו להגן על עצמם ולהיבדק, וכך נגן על האוכלוסיה בסיכון יותר גבוה. האנטיגן אמנם פחות רגיש מה-PCR אבל יש מה לעשות כדי לשפר את הדיוק. אנחנו לא דורשים בידוד ממי שנחשף למאומת אבל כן שינקוט באחריות, בשביל לשפר את תוקף הבדיקה, הנחנו את הספקים שהבדקה תתבצע גם בלוע וגם בנחיר. נפיץ סרטון לציבור כציד עושים בדיקה ביתית טוב יותר".

הפרויקטור אף אמר כי נושא הבדיקות הביתיות נמצא תחת בדיקה בימים אלו: "אנחנו נוודא שהבדיקה תיעשה כראוי, עושים בקרת איכות. הערכות בשוק מזהות את האומיקרוון, כל ערכה שנכנסת לשוק עוברת את הבדיקות שלנו. אנחנו מחוייבים להציג את הנתונים לחברות ולשמוע את התייחסותן. אנחנו נמצאים בגל שלא הכרנו, זה גל משולב של אומיקרון ודלתא, עוקבים אחרי המתרחש ונעדכן את המדיניות כשיהיה מה לעדכן. ההיקף תחלואה גבוה מאוד חשוב שנתעדף את המשאבים והפעילות השונה ונסביר לציבור את התמונה".

לאחר שנשאל על היעדרויות של עובדים בתחום הבריאות, בעקבות הקורונה, אמר זרקא: "צופים שהמספר יגדל לצערי. רואים הרבה הדבקות והרבה בידודים, אנחנו בוחנים את הנתונים ואולי נגיע לצמצום במערכת האשפוז, לא מעט עובדים חיוניים ייבדקו, לכן אנחנו בוחנים את שינוי מתווה הבידוד כדי שהם יוכלו להמשיך לעבוד. אף אחד לא מבטיח שזה הגל האחרון".

"המסר הוא איך אנחנו חיים לצד הקורונה. במצב של קצב ההדבקה המהיר, הדבקות קלות לא יעזרו. מה שיעזור זה סגר משמעותי עם מגבלת 150 מטרים מהבית אני מקווה שלא נגיע לשם. אבל אם לא תהיה ברירה, נאלץ לשים את זה על השולחן מול מקבלי ההחלטות".

כזכור, במהלך הימים האחרונים נשבר כמה פעמים שיא במספר המאומתים היומיים לנגיף קורונה. אתמול אובחנו מעל 21 אלף מאומתים.