מיקרוסופט ממשיכה גם השנה להיות החברה שהכי טוב לעבוד בה, כך עולה מהדירוג השנתי של CofaceBdi לשנת 2022, המציג את רשימת 100 החברות שהכי טוב לעבוד בהן זו השנה ה-18 ברציפות שפורסם היום (שלישי) למקום השני בדירוג הגיעה חברת אפלייד מטיריאלס ישראל, שעלתה מהמקום הרביעי בדירוג אשתקד, ולמקום השלישי הגיעה חברת סיילספורס, שרשמה קפיצה מרשימה ביותר מהמקום ה-15 אשתקד. כמו כן, חברת טיפלתי רשמה את הזינוק הגדול ביותר בדירוג והגיעה השנה למקום ה-40, כאשר בדירוג אשתקד התברגה במקום ה-92 בלבד.  

הדירוג, שמבוסס על סקר שנערך בקרב כ- 300,000 מועסקים בלמעלה מ 100 חברות בענפי המשק הישראלי, מציג כמה שינויים משמעותיים בעשירייה הפותחת: חברת סייברארק תפסה את המקום הרביעי עם קפיצה מהמקום השביעי, ביטוח ישיר, שהייתה במקום השני בשנה שעברה ירדה למקום החמישי, חברת SAP הגיעה למקום השישי (ירידה של מקום אחד), התעשייה האווירית לישראל רשמה גם היא ירידה ממקום השלישי למקום השביעי השנה.

חברת צ'ק פוינט נכנס לעשירייה הפותחת והגיעה למקום השמיני, בעוד שאשתקד תפסה את המקום ה-21, בנק הפועלים נשאר במקום התשיעי וחברת החשמל לישראל סוגרת את העשירייה הפותחת עם ירידה של שני מקומות בהשוואה לדירוג של שנה שעברה. מבין החברות שהתברגו השנה לעשירייה הראשונה ישנן שש חברות מענף ההייטק, שתי חברות מענף הפיננסים, חברה אחת מענף התעשייה וחברה אחת מענף התשתיות. 

מיכל ברוורמן-בלומנשטיק, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח כתבה לעובדים לאחר פרסום הדירוג: "חברים יקרים, זו הפעם השלישית ברציפות שאנו מדורגים כמקום העבודה הטוב ביותר בישראל. העובדה שאנו ממשיכים להוביל את טבלאות הסקרים כמקום העבודה הטוב ביותר בישראל משמחת ומרגשת אותי גם הפעם. אני רוצה להודות לכם על הכישרון, ההתמדה, האכפתיות מעוררת ההשראה כלפי הקולגות שלכם והקהילה שבה אנו חיים. אנחנו מדורגים במקום הראשון בזכות כל אחת ואחד מהאנשים הנפלאים שאתם, ולא יכולנו לקבל את ההכרה החיצונית לכך בלי העבודה המדהימה של כולכם". 

חברת החשמל  (צילום: ישראל פוסט)
חברת החשמל (צילום: ישראל פוסט)

ישנם מספר פרמטרים מרכזיים שהשתנו בסדרי העדיפויות של העובד הישראלי שמעידים באופן ברור על השינויים בשוק התעסוקה. הפרמטר הראשון ובעל השינוי הגדול ביותר הוא  היציבות התעסוקתית. בשנה שעברה, בתקופה השיא של הקורונה, תפס פרמטר זה את המקום השלישי והמכובד, כאשר השנה ירד למקום השישי בלבד. את המקום השלישי השנה תפס הפרמטר אתגר ועניין מקצועי, וגמישות במקום העבודה עלה ממקום עשירי לתשיעי.  

שני המקומות הראשונים – יחסי עבודה (מקום ראשון זו השנה החמישית ברציפות) וניהול ממונה ישיר (מקום שני) נותרו במקומם. פרמטר הגשמה עצמית עלה מהמקום החמישי לרביעי, ודווקא פרמטר של שכר ותנאים נלווים ירד מהמקום הרביעי למקום החמישי. בקרב עובדי ההייטק פרמטר השכר הגיע רק למקום השישי ופרמטר גמישות בעבודה תפס את המקום החמישי.

אחת המגמות הבולטות שהאיצה הקורונה היא הניוד של העובדים ממקום עבודה אחד לאחר. במסגרת סקר מיוחד שערכה Coface Bdi בקרב 300 אלף עובדים ביותר מ-100 חברות מכלל המגזרים, נמצא כי 44% מהעובדים בודקים אפשרויות תעסוקה מחוץ לארגון מפעם לפעם, קפיצה משמעותית משנה שעברה, אז עמד נתון זה על 33%  בלבד. מגמה זו בולטת וידועה גם בענף ההייטק עם 46% עובדים שבודקים אופציות בחוץ, ועם עלייה של 7% משנה שעברה. יחד עם זאת, 61% מהעובדים העידו כי הם חשים שהם ממצים את כישוריהם בתפקידם ו-58% חושבים שהם יתקדמו במקום עבודתם.

מגמה נוספת שהתחזקה בהשוואה לשנה שעברה הינה הסבה המקצועית ששוקלים עובדים ועובדות לעשות בקריירה שלהם. מהסקר עולה כי 38% מהעובדים שוקלים הסבה מקצועית, זו לעומת 24% בלבד בשנה שעברה, כאשר המגמה מאפיינת את כל שכבות הגיל – מעובדים צעירים בני פחות מ-35 ועד עובדים בני 46 פלוס. העלייה המשמעותית ביותר ברצון לבצע הסבה מקצועית נרשם דווקא בקרב בני ה-46 ומעלה, אשר שנה שעברה היוו 14% בלבד. 

נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא מידת הלחץ של העובדים. בהשוואה לשנה שעברה נראה כי עלתה רמת הלחץ של העובדים, כאשר השנה 53% מהעובדים חשים לחץ בתפקידם הנוכחי, לעומת 49% אשתקד. 

יותר עובדים עוזבים את מקום העבודה

במסגרת סקר נוסף שערכה Coface BDI בקרב 130 מנהלות ומנהלי משאבי אנוש בחברות שמעסיקות יחד כ־100 אלף עובדים, נמצא כי 37% מהחברות מעידות על עלייה מהותית בעזיבת עובדים, כאשר 57% השיבו כי הסיבה המובילה היא תנאים טובים יותר במקום אחר. 31% מעזיבות העובדים התרחשו עקב שינוי קריירה, ו-12% עזבו עקב תחושת מיצוי. יחד עם זאת, מרבית החברות הנסקרות (78%) מעידות על עלייה במצבת כוח האדם בשנה האחרונה.

מגמה נוספת וחזקה שמתרחשת בשוק התעסוקה ומקבלת תוקף ממשי בסקר היא הקושי בגיוס עובדים: 45% מהחברות מעידות כי זהו הקושי הגדול ביותר. אחריו עם 37% עומד הקושי בדרישות להעלאת שכר ו\או הטבת תנאים, ו-18% הוא קושי בשימור עובדים. 

תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת המידע העסקי CofaceBdi: "התופעה המפתיעה ביותר בסקר היא הירידה במידת הנאמנות והמחוברות של העובדים למקומות העבודה, והמחוברות שלהם למעסיקים. זוהי מגמה בלתי צפויה, שכן היינו משערים שבדומה לתקופות משבר קודמות, כך גם במשבר הקורונה הרצון של העובדים להיאחז בעבודתם ובמקום שהם מכירים היטב – יגדל".

"הפעם נצפתה תופעה הפוכה: העובדים משקפים רצון להתפתח לכיוונים חדשים, לעשות דברים אחרים, וההחלטה על מעבר מחברה לחברה נהפכה מהירה מאוד. זה לא קשור רק למקום העבודה או לשביעות הרצון מהשכר, אלא למשהו עמוק הרבה יותר: צורך או רצון של הפרט במהפך בחיים, בשינוי סגנון ובסגירת הפערים ביחס עבודה–פנאי", הוסיפה.